Jag älskar böcker och jo, jag älskar prylar. Så, föga överraskande, skyndade jag ivrigt att skaffa en av de första Amazon Kindle-läsarna någonsin när den släpptes den 19 november 2007. Läsaren, och Amazons stöd till eBook-konceptet, lovade att revolutionera försäljningen och läsningen av böcker – ett löfte som absolut har uppfyllts.
Amazon’s Kindle eReader, 2007 – 2020, RIP
Sedan jag köpte den första Kindle i november 2007 har jag köpt (tror jag) ytterligare fyra Kindle under åren, även om förvånansvärt nog fungerar min original Kindle fortfarande (jag kollade för bara ett par månader sedan).
Den första Kindle var en märklig enhet och dyr (den kostade $399, vilket för 13 år sedan var värt kanske dubbelt så mycket som det är nu). För att vara rakt på sak, även om det delvis var briljant, var det i sin helhet en fruktansvärd design (särskilt batteriluckan skulle falla av) och levde inte upp till förväntningarna, och även om jag desperat ville älska den, kunde jag inte, eftersom jag förklaras i recensionen jag skrev då.
Under de nästan tretton åren sedan dess har Amazon regelbundet uppdaterat produkten. Vi är för närvarande på den tionde generationens produkter och designen har utvecklats och förbättrats. Att tappa tangentbordet var förnuftigt (det tog fyra år innan detta hände i den fjärde generationens produkter), och så var det också att förlora den läckra metalliska remsan och hjulet till höger på skärmen (försvann snabbt i andra generationen), men förlusten av nästa/föregående sidas flikar är mer beklagligt (de blev gradvis mindre och mindre och finns fortfarande i high-end Oasis men har försvunnit från de två billigare modellerna). Att förlora SD-kortkapaciteten har kompenserats genom att helt enkelt öka det inbyggda minnet.
Den ursprungliga läsaren med en enkel modell har delat upp sig i flera olika typer av läsare till olika priser och med olika funktioner. Priserna har sjunkit – den lägsta Kindle kostar nu $90 och är ibland rabatterad ner till $70 (som är fallet just nu). Mellanklass Kindle (“Paperwhite” – den bästa av de tre när det gäller pris/prestanda) är vanligtvis $130 och är för närvarande $105; top-of-the-line Oasis är $250 men sällan rabatterad.
De två bättre Kindles har nu nästan fyra gånger så hög skärmupplösning som den ursprungliga Kindle (300 dpi i båda dimensionerna istället för 167); och alla tre modellerna har fyra gånger större gråskalekapacitet (men fortfarande bara 16 nyanser). Alla Kindles har nu bakgrundsbelysning som gör textens läsbarhet mycket bättre, och låter dem fungera i mörka rum (eller flygplanshytter) såväl som i starkt solljus.
Så varför förklarar jag nu att Kindle-läsaren är en död produkt? Det är bättre än någonsin tidigare och bättre värde än någonsin tidigare, och Amazon säljer dem fortfarande.
Det finns två anledningar till varför Kindle ereader inte längre är vettigt för någon av oss.
Den första anledningen är att man nuförtiden kan få en bättre fullfunktionsplatta med bättre färgskärm för samma pengar eller mindre. Amazon erbjuder en 7″, 8″ och 10,1″ Fire-surfplatta (Kindle ereader har bara en 6″ eller 7″ skärm) för $50/90/150, och för närvarande är de rabatterade till $35/60/100.
Varför betala $90 för en 6-tums gråskärmad läsare när du kan betala samma pris för en 8-tums fullfärgsplatta som du också kan använda för många andra ändamål? (Eller en lika livlig fråga, varför betala $90 för en 6-tums läsare när du kan betala $50 för en 7-tums fullfärgsplatta.)
Varför betala $130 för en uppgraderad men fortfarande 6-tums gråskärmad läsare, eller $250 för en 7-tums läsare när du kan betala $150 för en massiv 10,1-tums surfplatta som gör allt som läsaren gör och så enormt mycket mer också?
Amazon Fire-surfplattorna har alla Kindle ereader-mjukvaran inbyggd i sig, så de fungerar perfekt som en ereader (faktiskt fungerar de bättre – de är mycket snabbare och lättare att förstå hur man använder – den långsamma och svarslösa pekskärmen på Kindles är både oacceptabelt och frustrerande enligt dagens högre standarder).
Detta för oss till den andra anledningen till att Kindle-produktsortimentet nu är föråldrat. Du behöver inte längre en Kindle för att läsa en e-bok.
Denna förändring från att behöva en dedikerad Kindle-läsare började inte långt efter att Kindle först kom ut, men till en början var det mer en kuriosa än ett genuint giltigt alternativ. I mars 2009 släppte Amazon en version av Kindle ereader-programvaran för iPhones och iPads. På den tiden, när iPhones hade en liten skärm på 3,5 tum (ungefär en fjärdedel av skärmstorleken som de moderna stora skärmade iPhones har), var uppfattningen att läsa en bok på en telefon ungefär lika märklig som föreställningen att titta på en video på en telefon.
Men med förbättrad skärmupplösning, pixeltäthet och ökande skärmstorlek blev telefoner mer och mer lämpade att läsa böcker på (och för att titta på videor också).
Inom 18 månader släppte Amazon även programvaran för stationära och bärbara datorer, och även för Android-enheter, så att du kunde läsa en bok om i stort sett vilken typ av elektronisk enhet som helst med en skärm.
Inte nöjd med att låta alla andra surfplattor nu ha Ki
Med mjukvara på den började Amazon 2011 sälja sina egna surfplattor också. Ursprungligen kallade de dem ”Kindle Fire”-surfplattor och förenklade sedan namnet till bara ”Fire”. Den första enheten med en 7-tumsskärm såldes för $199, men priset sjönk stadigt (liksom priset på Kindle-läsare).
Speciellt sedan lanseringen av en Fire 7-surfplatta 2015 för 50 USD, och därefter en Fire HD 8 för 90 USD 2016 och slutligen (för nu!) 10-tums Fire HD 10 2017 för 150 USD, har Fire-surfplattor varit klart bättre och mindre dyrare än Kindle-läsare.
Särskilt färgfrågan är viktig. Kindle-skärmarna med sin ”e-Ink”-teknik visar svart på en benvit bakgrund (eller, omvänt, benvit på en svart bakgrund). Detta skapar en besvikelse brist på kontrast mellan text och bakgrund. De kan erbjuda 14 nyanser av grått mellan helvit och helsvart. Visst, en fiktion/roman behöver ingen färg, men vilken bok som helst med foton eller illustrationer ropar efter färg, och till och med svartvita foton ser mycket bättre ut med hela 256 eller fler nyanser av grått snarare än bara 16. Färg möjliggör bättre och tydligare formatering i fackböcker, ett bättre gränssnitt på sidor av menytyp, och naturligtvis gör det möjligt för alla andra typer av applikationer att presentera sig själva som vanligt också. Färg är opraktisk/omöjlig med e-Ink-teknik, och även om kompromissen var acceptabel 2007, är den inte längre acceptabel nu.
Min uppfattning är att Amazon vet att dess Kindle-produktsortiment är dött. Det har tjänat sitt syfte. Konceptet med e-böcker är nu universellt accepterat och mainstream. Amazon kan slappna av, det behöver inte längre ”hoppa igång” konceptet genom att tillhandahålla dedikerad hårdvara.
Ett bevis på förlusten av fokus mot Kindles produktsortiment kan ses av hur utvecklingen av enheterna mer eller mindre har stannat; faktiskt, den möjligen bästa av alla Kindle-enheter, mellanpriset Voyage, avbröts i mitten av 2018. Å andra sidan finns det en tydlig gräns för hur mycket du kan göra med en enhet för ett ändamål som bara är avsedd att läsa böcker med.
Det går rykten om att en ny Voyage 2 släpps i år (tänk på att för 18 månader sedan hävdade ryktena att den skulle släppas förra året), och medan prylberoendet i mig blir upphetsad av tanken, den lilla rationella delen av mig frågar ”Varför – vad för?” och jag lugnar ner mig igen. Kanske kan det finnas några speciella nischapplikationer, men för de av oss som bara vill läsa böcker för nöjes skull och för intressets skull behöver vi inga nya anteckningsfunktioner. Det kan också antydas att den långa ledtiden för att ersätta den utmärkta originalet Voyage med en efterträdare är ytterligare ett bevis på bristande företagsfokus.
Inte ens den snyggaste framtida Voyage 2, om den någonsin skulle dyka upp, kommer sannolikt att göra något mer för vanliga läsare än den mest grundläggande Fire-surfplattan. Kindles är nu lika föråldrade som en Palm Pilot. Inte för att de inte är bra. Men eftersom det finns mer flexibla multifunktionsenheter nu som samtidigt är mycket bättre, bekvämare och billigare.
Det finns en annan mörkare anledning som får mig att tro att Amazon har gett upp Kindle-sortimentet. Deras stöd, som från början var av högsta kvalitet, har sakta sjunkit under åren, och är nu outsourcad till offshore callcenter, så mycket att det ibland, så jag vill, att tala med någon kompetent och i USA, är det omöjligt att göra det. Jag har haft problem med min senaste Paperwhite sedan jag köpte den för nästan ett år sedan. En av kärnfunktionerna på den – synkronisering och nedladdning av köpta böcker – fungerar inte. Jag har pratat med dussintals människor, jag har bytt ut enheten två gånger, jag har till och med skickat ett brev till Jeff Bezos som fick hans ledningsteam att klättra som ett gäng Keystone Kops i en svartvit stumfilm, ineffektivt min tid över flera månader men löser aldrig problemet.
Detta är ett stort problem i en central del av enhetens utlovade funktionalitet. Amazon borde få panik och krångla för att identifiera och lösa det, men ingen, hela vägen till Jeff Bezos kontor, verkar bry sig. Den grymmaste delen av problemet är att det bara händer på min nya Paperwhite. Inte på min iPad eller iPhone, och inte på mina Fire-surfplattor. Amazon bryr sig uppenbarligen inte om sina Kindles (eller användarna av sina Kindles) längre.
Ja, e-böcker är transformativa. Jag älskar dem och har över 300 e-boktitlar hittills och fortsätter att lägga till i min samling. Jag kan resa med hela mitt e-boksbibliotek på min surfplatta och telefon, utan att behöva fylla min resväska eller väska med tunga skrymmande böcker. Och ja, vi har alla en enorm tacksamhetsskuld till Amazon för att de har tagit med e-böcker till mainstream. Till och med, ja, Kindle-läsare är måttligt funktionella enheter för att läsa böcker.
Men, ja mest av allt, Kindles är nu tekniskt föråldrade på grund av de imponerande framstegen inom telefon- och surfplattateknologier. För att läsa e-böcker, köp en bättre och även billigare surfplatta, snarare än en sämre och dyrare Kindle-läsare. Eller s
nnebär att du använder telefonen du redan har.
I onsdags den här veckan kom nyheter om att Barnes & Noble har tagit bort de flesta läsarna från sin hemsida. Sony har uppenbarligen slutat sin ”digitala papper” läsare också. Hur lång tid innan Amazon gör samma sak? Amazon Kindle eReader. 2007-2020. VILA I FRID.
Efterskrift: Det finns två återstående punkter till förmån för Kindle, och det är värt att nämna dem.
(a) eInk-skärmen är tydligare att läsa, ju starkare ljuset lyser på den. Detta är motsatsen till vad som händer med en vanlig skärm. Så om du gillar att läsa utomhus, med solen skinande på skärmen, kan eInk vara bättre än en vanlig skärm, så länge du inte har solens reflektion från skärmen in i dina ögon.
(b) En subtil punkt men kanske också värd att överväga. Om du läser en Kindle har du inte den ständiga strömmen av andra distraktioner som dyker upp på din skärm – e-postmeddelanden, snabbmeddelanden, nyhetsuppdateringar och allt annat som din Android- eller Apple-enhet tycker att den borde berätta omedelbart för dig.