Den digitala anteckningsbranschen som kör E INK-skärmteknologi började bli hyperkompetitiv 2022 och kommer att gå till överdrift 2023. Vi har nu fler valmöjligheter än någonsin tidigare, med att välja ett pålitligt varumärke och hålla fast vid det under lång tid. Onyx Boox har varit en av de obestridda ledarna inom läsplattor och har en omfattande portfölj med 30-40 produkter som släppts under de senaste fem åren. De har egentligen aldrig haft någon större konkurrens, men det har de nu.

Remarkable har byggt upp ett varumärke från grunden och satsar massor på marknadsföring på sociala medier. De tjänade över hundra miljoner i enhetsförsäljning på bara några år. Bigme har blivit en framväxande aktör i branschen och har byggt upp ett mycket starkt varumärke. De är inte rädda för att ta risker med färg-läsplattor och har utvecklat en helt ny enhet som använder Galleri 3 färg, kallad Galy. Den kommer att skickas ut i januari 2023 och förbeställningar av den har varit mycket starka. Fujitsu har gjort ett par generationer av A4 och A5 läsplattor i Japan, men de har engelska och har varit mycket populära på en internationell marknad. Företaget har planer på en Gen 3-modell som använder E INK Kaleido 3 färg e-papper någon gång i mitten av 2023. Sharp har också tillkännagett en ny 8-tums Gallery 3-surfplatta som ska levereras nästa år. Lenovo har en helt ny enhet som heter Yoga Paper, och Huawei släppte MatePad, deras första läsplatta-produkt.

En av de stora trenderna inom läsplattor har varit traditionella kinesiska företag som bara fokuserat på den specifika marknaden och nu laddar på engelska och utökar sin distribution. Hanvon, Huawei, iReader, Xiaomi och andra har under det senaste året bara släppt nya produkter för den kinesiska marknaden, men de har alla även engelska som språk och har landat några alternativa distributionsavtal, vilket ger dem större räckvidd.

Kobo har varit involverad i e-Reader-utrymmet sedan starten och har varit involverad i konsumentprodukter sedan 2010. Företaget släppte Elipsa e-note med en stor skärm och en penna för att göra anteckningar, frihandsrita och redigera PDF-filer. De har en avancerad anteckningserfarenhet som är bra för att lösa komplexa matematiska ekvationer. Kobo marknadsför detta i första hand till proffs och studenter.

Amazon är synonymt med läsplattor, de påvliga hela branschen. Kindle är fortfarande en av de mest populära och älskade läsplattorna i världen. Alla har hört talas om det. Företaget gjorde något väldigt oväntat och tillkännagav Scribe, som är en 10-tums läsplatta som har en 300 PPI-skärm, vilket är ovanligt. Du kan redigera Kindle-böcker, PDF-filer och det finns en anteckningsapp. Räkna med att Amazon kommer att släppa flera firmwareuppdateringar för att förbättra och buggfixa enheten, i framtiden. Det är också ganska överkomligt, på $350,00.

E-sedelbranschen börjar bli trång och jag förväntar mig några dramatiska förändringar i branschen. När Kaleido 3 och Gallery 3 väl träffar konsumenternas händer, kommer rena svartvita skärmar att bli svåra att sälja. Människor kommer att titta på YouTube-videor om hur långt färg e-papper har kommit under de senaste 3-4 åren och detta kommer att få fler företag att fokusera på för produktsläpp under 2023 och framåt.

Ett företag som gör något konstigt är Onyx. De har funnits i över tio år och de första fem åren fokuserade uteslutande på den kinesiska marknaden. Under de senaste fem åren har de byggt hårdvara och kört två olika firmwareuppdateringar, en för den kinesiska marknaden och den andra för en global release. När Sony Digital Paper var på sin höjd slog Onyx upp på scenen och förfinade gradvis sina läsplattor till en punkt där de var varumärket att slå. De hade den bästa plattformen för ritning, anteckning och PDF-redigering. De var de enda som använde Google Play på E INK-surfplattor, vilket vann över ett ton kunder.

Under loppet av 2022 har Onyx tillkännagett ett gäng nya läsplattor och surfplattor exklusivt för den kinesiska marknaden. De tillkännagav produkter för ett par månader sedan, som Note X och Poke 4, och för ett par veckor sedan tillkännagav de en serie nya surfplattor och e-läsare. Men bara den senaste veckan tillkännagav de den övertygande Tab Ultra, med en kamera och Leaf 2, med inbyggda sidvändningsknappar. Det spännande med Leaf 2 är att de har två varianter. En med nedsänkt skärm och ram och den andra med spolskärm och ram. Ingen har någonsin haft en enda modell tidigare med två olika skärmalternativ.

Jag har sett mindre märken som Boyue försvinna och Supernote på ruinens rand. Vem blir nästa? Framtiden ser inte särskilt ljus ut. Jag tror att fler mindre företag kommer att gå i konkurs eller inte hörs från igen 2023. Detta beror främst på att Sharp, Fujitsu, Amazon, Kobo, Lenovo, Huawei engagerar sig i läsplattor och kunder kommer att tendera att dras till enheter från väl- kända företag. Det finns dock en varning. Ny skärmteknik. Jag tror att Bigme Gally, Sharp 8 och Fujitsu Quaderno Gen 3 med Kaleido 3 kommer att bli ett utbyte mot branschen. Om du inte använder färg-läsplatta 2023 kommer du vara en dinosaurie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *